Kungen & Drottningens besök

Torsdag 7/3 -2013
Solen lyste från en klarblå himmel när den kungliga bussen svängde höger vid Byarums Kyrka och fortsatte mot bruket. Glada barn och förväntansfulla vuxna stod och viftade med svenska flaggor i den kylslagna luften. Kungen, Drottningen och Landshövding Minoo Akhtarzand med sällskap klev av bussen och fick ett varmt och väl förberett välkomnande av folkmassan och av oss på Byarums Bruk.

Väl inne i fabriken fick vi möjligheten att visa och berätta om våra produkter i en för dagen uppbyggd ”kungautställning”. På plats fanns bland annat planteringskärlet Sofiero, som formgavs av Kungens farfar Gustav VI Adolf. Kärlet undersöktes lite extra noga och Kungen var imponerad utan storleken och säkerligen sin företrädares känsla för estetik. Vandringen fortsatte till gjutugnarna, där vi kunde visa våra två elektroniskt styrda ugnar samtidigt som ugnarna fylldes med tackor av återvunnen aluminium.

Formningen var nästa stopp och sällskapet uppmanades vid ett antal moment hålla för öronen. ”Så farligt kan det inte vara” sa Kungen och lät ljudet från maskinerna höras. Uppmärksamheten var på topp när vi berättade om sanden från Vätterns strand som används om och om igen. Hantverket fick ses på nära håll. Gjutning med den 800 gradiga metallen fick upplevas och det uttrycktes en stor beundran över vilken precision Albert lyckas gjuta de fyra formarna. Gjutningen avslutades till och med genom en spontan applåd. En öppen, intresserad och personlig stämning som var genomgående under besöket. Likt TV-kockarna var vi förberedda på bästa sätt så att de fick se i stort sätt alla momenten. Vid uppslagningen fick Kungaparet se resultatet av de tidigare momenten då ramarna, som kallas flaskor, lyftes och en soffgavel framträdde i den svarta gjutsanden. I efterbearbetningen visade vi upp det fortsatta hantverket och kunnandet kring sågning, skäggning, svetsning och montering.

Innan det var dags att ta sig an minusgraderna utanför fabriksväggarna och den fortsatta resan i länet stannade vi till för ett avrundande. Vi förtydligade vår stolthet och glädje över det energigivande besöket och kunde tillsammans med Vaggeryds Kommun tillägna Kungen och Drottningen ett konstverk, signerat Ann Wolff. Drottningen reagerade direkt med ett leende direkt då denna konstnären ligger kungaparet varmt om hjärtat. Skulpturen, vid namn Aluna, är gjuten av oss i Byarum och ingår i Byarums Bruks projekt The Sculpture Project. Detta konstverk kommer nu komma kommuninvånarna till glädje och påminna oss om detta minnesvärda besök genom placering i Vaggeryds centrum.

Besöket började lida mot sitt slut och med raska steg klev Kungen och Drottningen ut och satte sig i Byarumsoffan framför bilden på kungafamiljen sittandes i likadan soffa på Soliden år 1982. Med raka ryggar ställde hela personalstyrkan upp sig bakom soffan och lät fotografernas kameror gå på högvarv. Dagen förevigades i härliga bilder som vi med stor stolthet kommer titta på i många år framåt.

Senaste nyheterna