Jesper Ståhl

Omsorgen om de små detaljerna.

Jesper Ståhl

Tekniskt kunnig och stilsäker formgivare med omsorgen om de små detaljerna.

I sitt skapande lägger Jesper Ståhl stort fokus på produktens användande och omsorgen om de små detaljerna. Han har en utbildningsbakgrund som både designer och ingenjör, med en Masterexamen från Royal College of Art i London samt Imperial College, London. ”För mig handlar design om just den där balansen, mellan det poetiska uttrycket å ena sidan och marknads-tänket och vad som är tekniskt möjligt å andra sidan. Att få ihop det som kan uppfattas som motsatser till en helhet. Bra design löser ett problem, utmärkt design kommunicerar samtidigt en berättelse”, menar han.

"Bra design löser ett problem, utmärkt design kommunicerar samtidigt en berättelse"

Jespers formgivning präglas av en strävan efter avskalad enkelhet. Inspiration till det han skapar hittar han överallt, genom att vara nyfiken och uppmärksam. Han beskriver den kreativa processen som att sedan koppla ihop olika minnen, kunskaper, intryck och erfarenheter till något helt nytt. ”Det som inspirerar mig till att skapa är dialogen med mina uppdragsgivare”, förklarar han. ”Ett formulerat behov, en ofärdig tanke att spinna vidare på. Jag skapar inte produkter utan mottagare, utan min process börjar alltid från en dialog”.

Den dialogen utgör också starten på Jespers formgivningsprocess. Det handlar om att lyssna, att försöka förstå “varför”, och till det addera kreativitet som resulterar i ”vad”. ”Min egen research handlar om att undersöka vad som finns, men framför allt hur vi skulle kunna göra det annorlunda, bättre”, beskriver han. ”Jag söker efter vilken berättelse det är vi vill berätta med hjälp av design”. Skissandet sker först i huvudet och skissblocket, sedan med datorns precision som hjälp, i 2D och 3D. På kontoret finns 3D-skrivare som går varma dag och natt.

"Varje produkt och varje gjutning är unik. Det skapar både möjligheter och utmaningar, men framför allt skapar det produkter som håller över lång tid, vilket ställer krav även på min insats"

För Byarums Bruk har Jesper Ståhl skapat ett antal produkter och hans känsla är att respekten för hantverket bakom varje produkt ökar ju mer man lär sig om tekniken och möjligheterna. ”Varje produkt och varje gjutning är unik. Det skapar både möjligheter och utmaningar, men framför allt skapar det produkter som håller över lång tid, vilket ställer krav även på min insats”, påpekar han. ”Som i många andra samarbeten handlar det om att förstå vad som är möjligt och ibland utmana det som först kan ses som omöjligt.”

Jesper Ståhl har fått många utmärkelser och nomineringar under åren, den senaste nomineringen, Design S – Swedish Design Awards, var för just arbetet med Byarums Bruk, och bänksoffan Domino.

Produkter av Jesper Ståhl

Minior
Minior
Monolit
Monolit
Waterloo_Medium_byarumsbruk
Waterloo
Byarum Kolonn - Natur alu - 90x160.Main view for produktblad.22626
Kolonn
lyon-prod
Lyon
Byarums_Bruk_Kolonn_Bänk_Prodlistbild
Kolonn
DominoBankbord
Domino