Signe Persson-Melin

Med en klar och utmärkande formkänsla.

Signe Persson-Melin

Formgivare och konstnär med många klassiker på meritlistan.

Signe Persson-Melin var en formgivare och konstnär med många klassiker i lera och glas på sin långa meritlista. Det har sagts att hon hade absolut materialgehör och en förmåga att behålla hantverkskänslan i alla sina verk.

Starten till Signes karriär var ett praktikarbete hos Lomma Ler och Keramik som tillverkade blomkrukor, sedan följde utbildning både på Konstfack i Stockholm och Kunsthandvaerkerskolen i Köpenhamn. Debututställningen 1953 på Galleri Moderne i Stockholm fick den samlade stockholmska dagspressen att jubla över upptäckten av en ny talang från Skåne.

Den breda massan kom i kontakt med Signes produkter under utställningen H55 i Helsingborg ett par år senare. Hennes keramiska kryddburkar och muggar i bränd lera med vit tennglasyr, diskret ristad dekor och stämplade bokstäver gjorde succé. Signe arbetade även mycket i glas och blev med sina produkter en förnyare av det dukade bordet i början av 1970-talet.

Persson-Melins keramiska väggar i offentliga miljöer blev legendariska. I Stockholm var det både väggen i en av T-Centralens perronger, gjord i samarbete med konstnären Anders Österlin, och den monumentala välvda väggen i arkitekten Sven Markelius Folkets hus, utförd i samarbete med konstnären och keramikern Anders B. Liljefors.

Signes botaniska intresse ledde redan på 1960-talet till utveckling av planteringskärl och vaser. Tillsammans med trädgårdsarkitekt Ulla Molin skapades produkter som inspirerade med tankar kring trädgårdsrummets helhet. Planteringskärlen tillverkades ursprungligen i eternit (asbestcement), ett material som visade sig vara livsfarligt i produktion.

Byarums Bruks samarbete med Signe Persson-Melin inleddes runt 2008. Hennes första verk var planteringskärlen i serien Gråsippa. Om bruket och det, för henne nya materialet sa hon:

– Jag älskade det! Känslan att kliva in på bruket fick mig att tänka på när jag för första gången kom in i en glashytta. Det ryker, det fräser, det brinner, det är så spännande! Äntligen har jag hittat rätt material till den här formen.

Samarbetet fortsatte sedan ända fram till Signes bortgång 2022 och ledde till många uppskattade produkter.

Produkter av Signe Persson-Melin

GrasippaGrupp_Produktbild
Gråsippa No.1-3
ReliefGrupp
Stor Relief & Liten Relief
Signe
Signe
CillaMedFat
Cilla & Cilla Fat
Sigill
Sigill
Salut_Produktbild
Salut
Palissad
Palissad
Pokal
Pokal
Kvadrat
Kvadrat
HexagonGrupp5
Hexagon No.1-3