Mårten Cyrén

Utmanar vad som är möjligt. 

Mårten Cyrén

Inrednings- och möbelarkitekt som fördjupar sig i produktionen i detalj.

Mårten Cyrén är en inrednings- och möbelarkitekt som ofta lyckas göra det omöjliga möjligt när det kommer till gjutning. Med föremålets viktigaste funktion som utgångspunkt ser han till att linjer och proportioner är på plats, samtidigt öppen för det nya och oväntade.

Mårten föddes i Uppsala 1958, men växte upp i Orrefors i Småland där hans pappa arbetade på glasbruket. Själv hade han Orrefors Glasbruk som sin lekplats och intresset för glas och glasindustrin har alltid funnits.

Efter att ha studerat inredningsarkitektur och möbeldesign arbetade Mårten på ett flertal arkitektkontor som konsult, för att sedan bli verksam med eget kontor. Samarbetet med Byarums Bruk har pågått sedan 2001.

"Det handlar om att skapa form med uttryck som tar till vara den unika gjuttekniken på Byarums Bruk"

För att möjliggöra en frihet i arbetet med gjuten aluminium är Mårten mån om att förstå de tekniska och praktiska förutsättningarna i produktionen. ”Med det på plats kan jag skissa och fundera över form och uttryck på en produktidé och själv avgöra vad som kan vara möjligt och lämpligt”, säger han.

Han är inte heller främmande för att, tillsammans med kompetenser på Byarum, utmana vad som anses görbart. Genom att driva fram nya möjligheter hoppas han med sin design vara med och bidra till företagets utveckling, både avseende produktsortiment och teknik.

”Det handlar om att skapa form med uttryck som tar till vara den unika gjuttekniken på Byarums Bruk. Jag sorterar noggrant mina tankar, avstår från sådant som låter sig göras i stålrör eller plåt och prioriterar idéer där jag vet att gjuteritekniken har fördelar”, förklarar Mårten. Växtkärlen Blom är ett bra exempel på detta; dess dubbelkrökta ytor, den övre kantens brätte och benstativet mot marken. Alltsammans gjuts i ett moment och svetsas samman med fasmarkerade skarvar. Resultatet är en fin representant för Byarums Bruk och Mårten Cyrén som formgivare.

Produkter av Mårten Cyrén

Fotskrapa
Fotskrapa
VilamouraSoffa
Vilamoura
Volt
Volt
BlomStorVid
Stor Blom & Vid Blom
BlomSmaDuo
Små Blom & Blom
SkillingeBank
Skillinge
OddBord1
Odd
Piccolo Soffa
Piccolo soffa
Piccolo
Piccolo fåtölj
Seriff
Seriff
Näver_Medium_byarumsbruk
Näver No.1-3
LagBlom
Låg Blom
JujolBredSmal
Jujol bänk
Jujol_Soffa
Jujol soffa
JoySoffa
Joy
Fungi1
Fungi
Duett
Duett
Cross
Cross
Circus
Cirkus
Arkus
Arkus
BlockDuo
Block